Artikelen

De laatste artikelen, nieuwtjes, interessante media over de kerstman en kerstfeest vind je op deze website. Bezoek deze pagina regelmatig, want er wordt elke keer wel weer wat bij gezet. De artikelen die het laatst zijn toegevoegd zie je bovenaan.

12-01-2014 - Instructie videos
24-12-2013 - Oorsprong Kerstman
08-09-2014 - Geschiedenis Sinterklaas
08-09-2014 - Goede Sint

Instructie videos kerstman

Toegevoegd: 12-01-2014

Omdat niet iedereen is geboren als een hulp kerstman is een beetje hulp altijd welkom, toch?
Medewerkers van dekerstmanopvisite.nl hebben op internet een aantal engelstalige instructievideos gevonden die de kerstman in spé met praktische zaken die je tegenkomt als kerstman op weg helpen.

Hoe te handelen als de kerstman
Typisch kerstmannen gedrag video

Hoe lach je als de kerstman
'Ho Ho Ho' roepen is geen kerstman lach, maar alleen drie woorden video

Hoe kalmeer je kinderen die bang zijn voor de kerstman
Als kinderen bang blijven van je verschijning video

Hoe zet je een pruik/baard op
Als je haar maar goed zit video

Hoe vertel je kerstman verhalen
Als 'er was eens' niet goed genoeg is video

De hele serie instructievideos voor de kerstman zijn te vinden op Ehow.com

Oorsprong kerstman / kerstfeest

Toegevoegd: 21-12-2013 - Bron Wikipedia

De Amerikaanse Santa Claus is een verbastering van de Nederlandse naam Sinterklaas. Via de Amerikanen kwam de naam Santa Claus weer terug naar Europa. Vermoedelijk is de Amerikaanse Santa Claus een mengeling van Father Christmas en Sinterklaas, hoewel ook gebruiken van Duitse emigranten, zoals Knecht Ruprecht en Pelzmärtel, en het Duitse gebruik om cadeaus tijdens de kerst te geven, van invloed kunnen zijn geweest.

In 1809 beschreef Washington Irving in zijn fictieve geschiedenis van New York al een Santa Claus, gebaseerd op onder andere Nederlandse Sinterklaas gebruiken. Maar vooral het gedicht A Visit from St. Nicholas (Een bezoek van Sint Nicolaas), dat in 1823 anoniem gepubliceerd werd, vestigde zijn reputatie in de Verenigde Staten. In dit gedicht komen veel moderne gebruiken en attributen van de Santa Claus naar voren, zoals de rendieren en slee, zijn entree in het huis door de schoorsteen en een zak met kadootjes. De tekenaar Thomas Nast heeft met zijn tekeningen van Santa Claus in de negentiende eeuw ook nog een grote invloed gehad op het hedendaagse uiterlijk van Santa Claus. De introductie van de woonplaats van Santa Claus op de Noordpool wordt ook aan hem toegeschreven.

De Amerikaanse versie van de Kerstman heeft ook in Europa aan populariteit gewonnen. Hij bestaat nu vaak naast de vele oorspronkelijke en oudere winterfiguren, zoals de Baskische Olentzero, het Duitse Christkind en de Weihnachtsmann die ook Scandinavische tegenhangers heeft, zoals de Finse Joulupukki - ook wel Julbocken of kerstbok - die tijdens het joelfeest een rol speelt). Joulupukki heeft een vrouw, joulumuori ("Kerstvrouwtje", "Kerst-omaatje"), waarover echter weinig bekend is.

In Groot-Brittannië heet de Kerstman ook wel Father Christmas, in Frankrijk Père Noël en in Spanje Papá Noel.

In Rusland is er Grootvadertje Vorst (Ded Moroz), die samen met zijn kleindochter Sneeuwwitje (of Sneeuwvlokje; Snegoerotsjka) op 31 december cadeaus uitdeelt, en waarvan de woonplaats in de bossen bij Veliki Oestjoeg (Noord-Rusland) ligt.

De geschiedenis van Sinterklaas

Toegevoegd: 08-09-2014 - Bron infonu.nl

Sinterklaas

Rond half november worden de kinderharten weer warm voor Sinterklaas. Dan is Sinterklaas weer in ons land. Veel kinderschoentjes zullen weer gezet en natuurlijk gevuld worden. Dit duurt ongeveer tot 6 december. Dan moet sinterklaas plaatst maken voor de Kerst.

Wie is Sinterklaas?

Sinterklaas stamt uit de tijd van de middeleeuwen. Sinterklaas werd geborden rond het jaar 270 in de provincie Lycie. Dit is nu het huidige Turkije. Nicolaas, de echte naam van sinterklaas, werd tot priester gewijd. Met het geld wat hij van zijn ouders kreeg, hielp hij de arme mensen en de mensen die in nood verkeerden. Op 6 december is Nicolaas overleden en jaren later werd hij heilig verklaard. Doordat Nicolaas heilig verklaard werd mocht hij de titel ´sint´ voor zijn naam plaatsen.

Sinterklaas en de middeleeuwen

In de middeleeuwen werd het sinterklaasfeest ook gevierd. Het was toen nog niet met zwarte pieten die wij kennen. In de middeleeuwen werd het Sinterklaasfeest door scholieren gevierd. Sinterklaas werd in de middeleeuwen bijgestaan door jongens die zwartgemaakt werd. Deze jongens werden betaald met voedsel en geschenken. Sommige scholieren kregen een dag vrij als er Sinterklaas werd gevierd. Later ging men niet alleen de scholieren trakteren maar ook de arme kinderen. Zo ontstond het dat het Sinterklaasfeest een waar volksfeest werd. Ook in de middeleeuwen werd de schoen of klomp al gebruikt om geschenken in te stoppen. Dit alles speelde zich af op 6 december. Ook op 5 december werd er Sinterklaasfeest gevierd. Dit was dan vooral voor de kleinsten. `s avonds werden er voor de kleinsten geschenken bij de schoorsteen gelegd. Pas na 1845 verschijnt Sinterklaas wat meer in het openbaar. Hiervoor trad hij meer op als een onzichtbaar iemand en ook dan is er van Zwarte Piet nog geen sprake. Zwarte Piet krijgt later de rol van bestraffer en boeman. De Roe was een middel wat echt bij de Zwarte Piet hoorde en zeker ook werd gebruikt als strafwerktuig.

Sinterklaas en de 20e eeuw.

Sinterklaasfeest wordt nog steeds gevierd. Jaarlijks is er rond half november een grote intocht die te volgens in op televisie. In verschillende steden wordt de intocht van Sinterklaas nagespeeld. Vele kinderen staan dan te kijken. Na deze intocht is het de traditie dat de schoen gezet mag worden tot 6 december. Op vijf december wordt er gemiddeld in elk gezin Sinterklaas gevierd. In hele jonge gezinnen gaat dit echt met de zak van sinterklaas en in oudere gezinnen wordt dit gevierd met behulp van lootjes trekken. Voor de economie is dit een hele goede periode. Vele cadeautjes en geschenken worden er gekocht en het lijkt wel of er elk jaar meer verkocht wordt.

Instructies voor een goede Sint

Toegevoegd: 08-09-2014 - Bron infonu.nl

Wie kleine kinderen en grote mensen tegen de Sinterklaastijd een echte leuke avond wil bezorgen, moet zich verkleden als Sinterklaas of Zwarte Piet en uit die rol alles halen dat erin zit. Een pakjesavond krijgt beslist iets extra’s als Sint en Piet zelf de zak met cadeautjes komen afleveren en zich daarbij ook serieus in die rol inleven. Zelf kunt u daarbij het grootste plezier hebben, maar er zijn wel regels aan die rol verbonden.

Bijverdienste voor studenten

Vooral voor studenten is het een ludieke bijverdienste om zich per stel te verhuren als Sinterklaas en Zwarte Piet. In de tijd vanaf de intocht van de Sint hebt u het dan wel even erg druk, maar kunt vaak aardig wat bijverdienen op een gezellige en leuke manier. Niet alleen bij gastgezinnen, maar vaak ook op verenigingsavonden, in winkelcentra, bij scholen en bij feestjes zijn Sinterklaas en zijn Piet(en) meestal heel welkom. Als u zich eenmaal bewezen hebt als een goede en onderhoudende Sinterklaas, waar men op kan rekenen, kunt u dit vaak jarenlang en met plezier blijven doen. U wordt dan elk jaar opnieuw gebeld voor een afspraak.

Een goed Sinterklaas- en Zwarte Pietenpak verzorgen

Als Sinterklaas en als Zwarte Piet moet u natuurlijk ook goed gekleed gaan. Sommige Sinterklazen denken dat het al genoeg is om een zelf gemaakte mijter op te zetten, een baard van watten te maken, van een wit laken een lange jurk te laten naaien en een paars of rood tafelkleed om zich heen te wikkelen. Daarbij dan een lange staf en klaar is de Sint. Zo werkt het echter niet.

Slimme kinderen

Kinderen zijn niet blind en niet dom en zien heus het kwaliteitsverschil wel. Zij vergelijken al snel de Sinterklaas en de Pieten die zij bij de intocht van de Sint in hun woonplaats gezien hebben en de Sinterklaas en Zwarte Piet die zij nu thuis of op school zien. Een beetje verschil mag er wel zijn. Sinterklaas en Zwarte Piet hebben immers ook een kast met kleren thuis, maar die kleren moeten er dan wel professioneel uitzien.

Een goed pak kunt u gemakkelijk huren of kopen

Gelukkig is een goed pak voor Sinterklaas en Zwarte Piet voor weinig geld op veel plaatsen te huur, dus daar is gemakkelijk aan te komen, als u er maar op tijd bij bent. U kunt ook op internet goede pakken kopen, nieuw of tweedehands, bijvoorbeeld op Marktplaats, want een dergelijk pak heeft men immers slechts een paar weken per jaar nodig. Wilt u een pak kopen, maar gebruikt u het in het volgend jaar niet meer, laat het dan gewoon een jaartje op zolder liggen en verkoop het weer in de volgende Sinterklaastijd. U krijgt er dan vermoedelijk hetzelfde geld voor terug, als waar u het voor gekocht hebt. Let er wel op dat u als Sinterklaas ook een mooi rood boek en een staf bij u hebt.

Zwarte koltrui

Zwarte Piet doet er goed aan om al voor het schminken een zwarte koltrui aan te trekken. Op die manier hoeft er niets meer over het hoofd getrokken te worden, waardoor de schmink eventueel zou beschadigen. De rest van de kleding en vooral de mooie, witte kraag wordt pas als laatste vastgezet. De pruik en de muts komen eveneens pas na het schminken aan de beurt. Alle eigen haartjes moeten zorgvuldig en zo nodig met behulp van speldjes vastgezet, onder de pruik worden opgeborgen. Op het allerlaatste trekt Piet de zwarte handschoenen aan. Zorg ervoor dat die lang genoeg zijn, zodat er geen blanke plekjes tussen pak en handschoenen te zien zijn.

Zwarte Piet goed schminken

Vooral Zwarte Piet moet goed geschminkt worden. Er mag boven de witte kraag geen stukje blank meer te zien zijn. Ook de binnenkant van de oren en het eerste stukje van de neusgaten moeten goed zwart (of bruin) zijn. Ga als dat mogelijk is dus naar een goede visagist om u te laten schminken, maar u kunt dat ook zelf doen of dit door een goede en handige bekende laten doen. Zoek dan echter wel goed materiaal. Goedkoop is niet altijd beter. Vaak gaan de goedkope schminkmaterialen er heel slecht af en loopt u na Sinterklaas nog een week rond met gekleurde oren en neus.

De mooiste Piet of een onherkenbare Piet

De mooiste Piet is een bruin geschminkte Piet. Zwart is vaak te diep van kleur en komt wat minder vriendelijk over dan bruin. Een bruine Piet is echter wel wat gemakkelijker te herkennen, dus als u een bekende van het gezin bent, gebruik dan liever de zwarte schmink. Vergeet niet een felrode lipstick te gebruiken. Teken de randen van de lippen scherp af. Teken ook de wenkbrauwen goed bij met een wenkbrauwenpotlood. Schmink de hals door tot onder de kol van de trui. Let goed op de hoekjes achter de oren.

Ook Sinterklaas moet goed geschminkt worden

Sinterklaas is een oude man en mag er dan ook niet als een jong broekje uitzien. Dat betekent dat hij ouderdomsrimpeltjes moet hebben en naast zijn baard (met snor) en witte haardos ook een paar borstelige, witte wenkbrauwen. Meestal kunt u die samen met het pak krijgen. Oudere mensen die voor Sinterklaas spelen hoeven niet altijd geschminkt te worden. Iemand die al rimpels heeft, ziet er meestal echt genoeg uit en hoeft dan alleen nog baard, snor, haren en wenkbrauwen te krijgen. Zorg dat deze baard, pruik, snor en wenkbrauwen vooral goed vast zitten. Meestal zitten er hier en daar elastieken aan en doe zijn nu eenmaal niet altijd goed passend voor elke gezicht. Stel zo nodig dus wat bij, zodat alles goed en stevig blijft zitten.

Omgangsvormen

Wie voor de Goedheiligman door wil gaan zal zich echter aan een aantal omgangsvormen moeten houden. Na het bonzen op de deur door Zwarte Piet en de binnenkomst van u als Sinterklaas wordt er van u verwacht dat u ook begint te praten. Niet elke Sinterklaas is daar goed in. U begint echter gewoon met goedemiddag of goedenavond te wensen en vraagt of iedereen braaf geweest is. U geeft iedereen een hand en wordt dan meestal uitgenodigd om te gaan zitten. Is dat niet het geval, dan vraagt u gewoon om een stoel. U bent immers van hoge leeftijd en hebt recht op een stoel.

Niets eten en niets drinken

Wordt u als Sinterklaas iets te drinken en/of te eten aangeboden, weiger dat dan liever, want uw baard zit u geheid in de weg en wordt daar vaak vies van. Ook Zwarte Piet kan dan beter weigeren, want de schmink lijdt er vaak onder. Een Piet met vegen in zijn gezicht of met onduidelijk afgetekende lippen wordt steeds minder geloofwaardig.

Vooral geen drank

Elk jaar zijn er toch weer Sinterklazen en Zwarte Pieten die zo hier en daar van hun gastgezinnen een glaasje wijn, een biertje of sterkere drank aannemen. Dat is niet alleen gevaarlijk voor hun kledij en schmink, maar vooral ook voor hun omgangsvormen. Zou u per avond naar drie of vier gastgezinnen moeten, dan hebt u al snel een glaasje teveel op en dat komt de geloofwaardigheid van het gedrag niet altijd ten goede. Hebt u dus zin in een glaasje wijn, drink dat dan liever na afloop, thuis in uw eigen huis.

Goed voorbereiden

Als u als Sinterklaas en Piet op bezoek gaat moet u zich ook goed voorbereiden op wat u daar wilt gaan zeggen. De gezinnen zelf zijn immers meestal afwachtend tot Sint of Piet het initiatief neemt. Spreek samen met uw Piet af, hoe u het bezoek gaat doen. Als u eenmaal zit kunt u de kinderen bijvoorbeeld laten raden wat er in de zak zit en Piet het eerste cadeautje eruit laten halen. Spreek met het gezin af, dat op elk cadeautje de naam staat van de ontvanger, anders wordt het uitdelen van de cadeautjes problematisch. Laat vooral de kinderen een voor een naar u toe komen en houdt daar een kleine toespraak bij. Zet van tevoren voor elk kind een paar zinnen op papier. Ook de volwassenen vinden het trouwens vaak leuk als u hen erbij betrekt. Blijf rustig en vertrek op een vriendelijke manier.

Maak van Sint en Piet geen boemannen

De zak van Sinterklaas is alleen bedoeld om er cadeautjes in te doen en uit te halen. De roe van zwarte Piet is er alleen om mee te zwaaien en niet om mee te slaan. Maak de kinderen dus niet bang. De kleintjes zijn meestal toch al wat schuw door de andere aankleding en schmink en moeten bij uw binnenkomst zo snel mogelijk op hun gemak gesteld worden. Vraag hen om een liedje te zingen en zing zelf mee als niemand anders dat doet. Meestal volgt de rest dan vanzelf.

Verwijder na afloop de schmink met warm water

Ga niet meteen met zeep de schmink te lijf. Er zijn speciale doekjes voor het afschminken in de handel. Het zijn heel dunne doekjes waar u gemakkelijk neus en oren en de kleine huidplooien mee schoon kunt krijgen. Maak ze even nat met lauwwarm water. Kunt u die doekjes niet vinden dan kan het ook op de normale manier met water en zeep. Gebruik eerst een washandje en een bak handwarm water, totdat u het meeste verwijderd hebt. Ga dan pas met zeep de resten te lijf en vergeet daarbij vooral de binnenkant van de oren niet. Kunt u daarbij iemand laten helpen, dan is dat des te beter, want zelf kunt u niet altijd goed zien of alles verwijderd is. Verzorg na afloop uw huid goed met een verzorgende gezichtscrème.

Laatste nieuws

slideshow fotos van kerstman